Menu Close

Graphic Recording

Graphic Recording

Steeds vaker wordt de term  “beelddenken”  gebruikt. Dat is niet omdat dat nu ineens heel modern of hip is, maar omdat het overgrote deel van de mensheid van nature in beelden denkt. Daar koppelen wij, als mensen, dan tekst aan, om via taal onze boodschap over te kunnen dragen en uit te kunnen wisselen. Door gebruik te maken van beelden, Graphic Recording (het visueel vertalen van de boodschap), maken we gebruik van die oorspronkelijke denk- en herinnerkracht. Dát blijft je bij.

Bij deze visuele wijze van notuleren wordt de essentie van het verhaal ter plekke opgetekend tijdens:

  • Workshops

  • Congressen

  • Lezingen

  • Vergaderingen

Wat is Graphic Recording oftewel visueel faciliteren? Deze wijze van informatieverwerking is een vertaling van gesproken tekst in simpele tekeningen en korte tekst op een groot formaat papier of groot scherm tijdens bijeenkomsten als congressen, meetings, et. Aan het eind van een bijeenkomst kan de plaat als visuele samenvatting gefotografeerd worden door deelnemers of verzonden worden als pdf, wat weer gebruikt kan worden in terugkoppelingen, online gedeeld worden, als input voor brochures, websites, e.d.

Door gebruik te maken van simpele tekeningen en cartoons in combinatie met korte teksten, schets ik live een beeld van wat ik daar ter plekke hoor en ervaar. Naast feitelijkheden, kan ik ook non-verbale boodschappen, sfeer en emotie meenemen die de context illustreren. Dit kan gebeuren op een flipover, een papieren vel op de muur, of een zogenaamde Graphic Wall van ca. 2.90 m bij 1.20 m, of digitaal, waarbij ik digitaal teken op een ipad en deze via een beamer op groot scherm ontsluit, afhankelijk van de opdracht en wens van de opdrachtgever.

Hoe ga ik te werk? Van te voren ga ik in gesprek met u over de inhoud van de werkvorm, zodat ik mij een beeld kan vormen van de betekenis ervan. Tijdens de werksessie teken ik wat er op dat moment gebeurt. Na de sessie kan de tekening desgewenst nog (verder) worden ingekleurd of aangevuld. Naderhand kan in overleg met u gekozen worden voor een vorm van oplevering, bijv. een fysieke plaat, maar ook een digitale bewerking ervan is denkbaar.

Foto by: Suzanne Arling
Foto by: Suzanne Arling